Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi
9 września, 2014
W chłodniejsze dni nasz organizm potrzebuje większej ilości energii, szczególnie jeśli pracujemy fizycznie. Do zaspokojenia zapotrzebowania na energię doskonale nadają się plastry karczku podane do obiadu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi. W poniższym przepisie chrzan został ożeniony ze śliwką, aby uatrakcyjnić smak karkówki.
Jak wiele dodatków chrzan rozpoczął karierę jako specyfik leczniczy. Powoli, z uwagi na walory smakowe, zaczął być stosowany jako dodatek do potraw. Pierwsze informacje o zastosowaniu chrzanu w kuchni pochodzą z XV w. Używany był w Niemczech i Danii do przyprawiania sosu rybnego. Ale to w Anglii zaczął być stosowany jako dodatek do pieczeni wołowej.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: do 15 minut Czas pieczenia: 60 Porcja: 6-8 osób
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.
Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.
Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.