Dania główne,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad

Kremowy makaron z groszkiem i łososiem

Groszek cukrowy to odmiana grochu, która doskonale poddaje się mrożeniu. W tej postaci zachowuje swój świeży, zielony kolor. Danie przyrządzone z mrożonego groszku wygląda bardziej smakowicie, niż zrobione na bazie groszku z puszki.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 4 osoby

Kremowy makaron z łososiem i groszkiem_03a

Składniki:

  • 1 filet (100 g) łososia wędzonego na zimno
  • 400 g makaronu rurki, świderki lub muszelki
  • 200 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis groszek zielony)
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki bulionu lub gorącej wody
  • 2 długie gałązki rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku.

Kremowy makaron z łososiem i groszkiem_01a

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. FIlet z łososia rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki. Groszek wsypujemy na ok. 1 minutę do gotującej się wody, aby się rozmroził i natychmiast przekładamy do zimnej. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój piękny, jasnozielony kolor. Na patelnię wlewamy śmietanę, wodę lub bulion i wrzucamy fragmentu filetu z łososia, listki rozmarynu, gałkę i dusimy ok. 2 minuty.

Kremowy makaron z łososiem i groszkiem_02a

Wsypujemy groszek i mieszamy. Dusimy chwilę do momentu aż sos odrobinę zgęstnieje i doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy, że łosoś jest już słony więc użycie dodatkowej soli jest tylko opcjonalne. W dużej misce mieszamy sos z makaronem i rozkładamy na talerze.

Kremowy makaron z łososiem i groszkiem_04a

 

Kremowy makaron z łososiem i groszkiem_05a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *