Poniższy przepis przedstawia lodową wersję popularnego deseru tiramisu. Zamiast mascarpone wystarczy wykorzystać lody waniliowe. Należy też włożyć deser do zamrażarki, zamiast lodówki. Danie możemy podawać zarówno jako odkrojone kawałki lub formować tradycyjne, lodowe gałki za pomocą łyżki do lodów. Trzeba pamiętać, żeby wyciągną lody na ok. 5 minut przed podaniem, aby przed formowaniem gałek zdążyły zmięknąć.
Rozpuścić cukier w espresso, rozmieszać z rumem i wystudzić. Mieszaninę wylać na płaski talerzyk i zanurzać w niej biszkopty z obu stron. Zazwyczaj wystarczy kilka sekund, ale czasem więcej, jeśli biszkopt będzie twardszy.
Biszkopty przekładamy do miski ze ścianami prostopadłymi do dna. Im średnica miski będzie większa, tym cieńsza będzie warstwa lodowa.
Lody wyjmujemy z zamrażarki, zostawiamy na ok. 5 minut i przekładamy do miski, w której miksujemy je przez ok. 2 minuty. Masa lodowa powinna być miękka, jednak pomimo to nie rozpuszczać się. Wylewamy ją na warstwę nasączonych biszkoptów.
Wyrównujemy powierzchnię masy i wsadzamy całość do zamrażarki, na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem możemy porcje oprószyć ciemnym kakao.