Makaron z kalafiorem to danie bardzo proste, ale nie jest banalne. Kalafior przesiąknięty smakiem i aromatem orientalnych przypraw daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe. Zaletą tego przepisu jest też możliwość bardzo szybkiego przygotowania.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: do 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
250 g makaronu (świderki, muszelki)
450 g kalafiora świeżego lub mrożonego (wykorzystany Kalafior Nordis)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki wrzątku
olej do smażenia
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
1/2 pęczka szczypiorku.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy wprost do głębokiej patelni, na lekko rozgrzany olej i delikatnie rumienimy. Dokładamy koncentrat pomidorowy, zioła, różyczki kalafiora i przez chwilę podsmażamy.
Dolewamy wrzątek, doprawiamy solą i pieprzem oraz dusimy kalafior do miękkości (lecz także chrupkości), od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente, odcedzamy i dzielimy na porcje. Na każda porcję makaronu wykładamy porcję kalafiora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość możemy skropić oliwą.