Zapiekany kalafior

Poniższa zapiekanka kalafiorowa może być zarówno świetnym dodatkiem do obiadu, jak i samodzielną przekąską. Można ją urozmaicić dodając mielone mięso lub pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Zapiekany kalafior_04a

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
  • 200 g mrożonej marchewki krojonej w kostkę (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g łatwo topiącego się sera żółtego (goudy, podlaskiego, edamskiego lub morskiego)
  • masło lub olej do wysmarowania formy
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Zapiekany kalafior_01a

Zmrożone warzywa wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy na bok do ostygnięcia i odsączenia. Jajka roztrzepujemy i mieszamy razem ze śmietaną i połową startego sera żółtego.

Zapiekany kalafior_02a

Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę lub foremki do zapiekania smarujemy olejem lub masłem, układamy warzywa.

Zapiekany kalafior_03a

Całość zalewamy masą, po wierzchu posypując resztą startego żółtego sera. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekany kalafior_06a

Zapiekany kalafior_05a