Brukselka, należąca do rodziny kapustowatych, mimo wyjątkowo europejskiej nazwy, jest średnio popularna. Nawet pomimo tego, że odpowiednio doprawiona potrafi być bardzo smaczna. Trzeba jednak pamiętać, aby jej nie przegotować – robi się wtedy szara, miękka i traci wiele smaku. W poniższym przepisie brukselka została wykorzystana jako komponent serowych placuszków. Charakterystycznego smaku dodają im posiekane, świeże listki lubczyku.
Składniki (ok. 4 porcje):
450 g Brukselki mrożonej (wykorzystane Nordis Brukselka)
2 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
150 g żółtego sera
gałązka lubczyku
sól, pieprz do smaku.
Zmrożona brukselkę wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok do ocieknięcia i wystudzenia.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami miksujemy w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodajemy pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekana gałązkę lubczyku i mieszamy.
Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Tanio, szybko, smacznie!