Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów

 

Kopytka chyba najczęściej przyrządzane są u nas w towarzystwie skwarek i tłuszczu. Równie szybko i smacznie można podać kopytka z sosem z bazylii i pieczarek. W taki sposób to bardzo lubiane, ale też dość powszednie danie zyskuje całkiem nowy i oryginalny smak.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 4 osoby

Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów_05a

Składniki:

  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • garść migdałów (posiekanych)
  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera cheddar/parmezanu/corregio lub grana padano.
  • 2 opakowania kopytek ziemniaczanych (Nordis Kopytka ziemniaczane)
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 800 g pieczarek
  • 100 ml bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku.

Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów_01a

Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów_02a

Za pomocą blendera miksujemy razem bazylię, migdały, oliwę, ser. Jeśli składniki nie chcą się miksować, to znaczy że trzeba dodać więcej oliwy.

Cebulę i pieczarki obieramy. Cebulę kroimy drobno, a pieczarki w plastry i podsmażamy na oliwie.

Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów_03a

Wlewamy bulion, odparowujemy przez chwilę i dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 minutę i wlewamy sos bazyliowy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i doprawiamy do smaku. Sosem polewamy gotowe kopytka. Można również wykorzystać makaron lub kluski.

Sos z bazylii i pieczarek do klusek, kopytek, makaronów_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>