Kopytka chyba najczęściej przyrządzane są u nas w towarzystwie skwarek i tłuszczu. Równie szybko i smacznie można podać kopytka z sosem z bazylii i pieczarek. W taki sposób to bardzo lubiane, ale też dość powszednie danie zyskuje całkiem nowy i oryginalny smak.
Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- kilka gałązek świeżej bazylii
- garść migdałów (posiekanych)
- 2 duże łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera cheddar/parmezanu/corregio lub grana padano.
- 2 opakowania kopytek ziemniaczanych (Nordis Kopytka ziemniaczane)
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 800 g pieczarek
- 100 ml bulionu
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku.
Za pomocą blendera miksujemy razem bazylię, migdały, oliwę, ser. Jeśli składniki nie chcą się miksować, to znaczy że trzeba dodać więcej oliwy.
Cebulę i pieczarki obieramy. Cebulę kroimy drobno, a pieczarki w plastry i podsmażamy na oliwie.
Wlewamy bulion, odparowujemy przez chwilę i dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 minutę i wlewamy sos bazyliowy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i doprawiamy do smaku. Sosem polewamy gotowe kopytka. Można również wykorzystać makaron lub kluski.