Pamiętacie z czasów szkolnych tę chwilę, kiedy sięgaliście po kanapkę do tornistra? Znowu z wędliną lub serem?! Dziś już więcej wolno i można sięgnąć po warzywną alternatywę. Kromka z pastą z zielonego groszku może być świetnym rozwiązaniem dla wegetarian. Jest szansa, że zachęci dzieci do brania kanapek do szkoły. Kanapka jest banalnie łatwa w wykonaniu, a zrobienie jej zajmuje najwyżej 10 minut.
Pora: śniadanie, kolacja Rodzaj dania: dodatek Czas przygotowania: ok. 10 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
200 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystane Nordis groszek)
2 ząbki czosnku
50 g prażonych nasion lnu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
120 g sera feta
pół szklanki wody
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku.
Zmrożony groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 20 sekund tak, aby groszki zaledwie się rozmroziły. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ziarna lnu prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki pasty miksujemy za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu, na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.