Sos beszamelowy

Sos beszamelowy zazwyczaj stosujemy do mięs, ryb, warzyw lub jaj. Jednak odpowiednio doprawiony sos świetnie będzie smakował w towarzystwie wszelkiego rodzaju klusek.

Pamiętajmy: kiedy będziemy podawać sos w sosjerce należy odrobinę masła wyłożyć na jeszcze gorący sos i rozprowadzić po powierzchni widelcem. Zapobiega to tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

Na marginesie warto zauważyć, że sposób podania może szalenie dodać apetytu. Wydaje się, że każde danie wygląda po prostu magicznie na talerzu z jednej z najpiękniejszych kolekcji polskiej porcelany, którą zaprojektował Marek Mielnicki, a wykonała Porcelana Krzysztof z Wałbrzycha.

Sos beszamelowy_05a

KRISTOFF CIRCUS

Składniki (na ok. 1/2 litra sosu):

  • 1 łyżka cebuli (drobno posiekanej)
  • 35 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 3/4 litra mleka
  • sól, gałka muszkatołowa, chili do smaku
  • 1 opakowanie pyz (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane).

Sos beszamelowy_01a

W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Cebula powinna się zeszklić, lecz nie zrumienić.

Dodajemy mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką zasmażamy ok. 2-3 minuty.

Sos beszamelowy_02a

Zdejmujemy rondel z ognia. Do zasmażki dodajemy mleko cały czas mieszając trzepaczką do powstania gładkiej masy.

Sos beszamelowy_03a

Ciągle mieszając zagotowujemy sos na małym ogniu i gotujemy go przez 20 minut. Uwaga! Sos beszamelowy bardzo łatwo się przypala. Powinien być cały czas mieszany.

Sos przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i chili, a potem przecieramy przez gęste sitko i polewamy nim potrawę.

Sos beszamelowy_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>