Wszyscy znudzeni podawaniem makaronu, np. z pesto, co zapewne jest najprostszą metodą zaspokojenia głodu jaką zna współczesny Polak, powinni skorzystać z poniższego przepisu.
Wystarczy trochę produktów, które znajdziemy w lodówce, np. kawałek salami, nieco mrożonki, która została na dnie zamrażarki, parę jajek, trochę sera i śmietany, aby nasz makaron nabrał smaku i urody.
Składniki (2 duże porcje):
200 g makaronu penne
100 g salami
200 g włoszczyzny krojonej w paski (użyta Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
3 jajka
200 g śmietany 30%
100 g sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i chłodzimy w zimnej wodzie.
Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz ze zmrożoną włoszczyzną.
Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy całość przyprawami.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem i układamy w nim warstwami: makaron, salami z włoszczyzną, po czym zalewamy śmietaną i jajkami.
Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 170 stopni lub 15 minut w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem. Ser powinien się roztopić, a sos zgęstnieć.