Ciasta i ciastka,  Deser

Rabarbarowe tartaletki z sosem truskawkowym

Tartaletka to po prostu mała tarta. Podobnie jak ona może być wypełniona zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.Tym razem prezentujemy odwróconą wersję (na wzór tarty Tatin) tartaletki z rabarbarem.

Pora: deser
Rodzaj dania: tarta
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas przygotowania: ok.15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Porcja: 4 osoby

Szybki deser

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smarowania foremek.

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Sos:

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki.

Do podania:

  • kilka gałek lodów śmietankowych (wykorzystane lody – Nordis Śnieżka).

Robimy ciasto:

Wszystkie składniki wraz z odrobiną zimnej wody zagniatamy w ciasto. Władamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Robimy nadzienie:

Rabarbar obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 stopni C.

Foremki na tartaletki smarujemy masłem klarowanym i układamy rabarbar.

Szybki deser

Sok, który został po pieczeniu będzie potrzebny do sosu truskawkowego. Rabarbar przykrywamy kawałkami zimnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15 – 20 minut. Ok. 5 minut po upieczeniu wyjmujemy z tartaletki do góry nogami (rabarbar ma być na wierzchu).

Robimy sos:

Wszystkie składniki miksujemy wraz z sosem spod pieczonego rabarbaru. Przecedzamy przez sitko.

Tartaletki podajemy polane sosem z gałką lodów śmietankowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *