Placuszki z brokułami i kukurydzą

Zielone, wiosenne i chrupiące. Nadadzą się na lekki obiad, jak i ciepła kolację. Spakowane do pudełka będą  smaczną przekąską w pracy.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: ok.17 minut
Porcja: ok. 16 placuszków

Szybki obiad

Składniki:

  • 150 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone brokuły i gotujemy ok. 8 minut (brokuły powinny być jędrne). Warzywa odsączamy i kroimy na drobne kawałki.

W miseczce mieszamy razem brokuły, starty cheddar, kukurydzę, posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mąkę, jajka, mleko, sos chili. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy.

Szybki obiad

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor.

Szybki obiad

Oceń przepis!
Przepis
Placuszki z brokułami i kukurydzą
Publikacja
Przygotowanie
Przyrządzenie
Całkowity czas
Średnia ocena
no rating Based on 0 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>