Placuszki serowe z brukselką

Brukselka, należąca do rodziny kapustowatych, mimo wyjątkowo europejskiej nazwy, jest średnio popularna. Nawet pomimo tego, że odpowiednio doprawiona potrafi być bardzo smaczna. Trzeba jednak pamiętać, aby jej nie przegotować – robi się wtedy szara, miękka i traci wiele smaku. W poniższym przepisie brukselka została wykorzystana jako komponent serowych placuszków. Charakterystycznego smaku dodają im posiekane, świeże listki lubczyku.

Placuszki serowe z brukselką_04a

Składniki (ok. 4 porcje):

  • 450 g Brukselki mrożonej (wykorzystane Nordis Brukselka)
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 150 g żółtego sera
  • gałązka lubczyku
  • sól, pieprz do smaku.

Placuszki serowe z brukselką_01a

Zmrożona brukselkę wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok do ocieknięcia i wystudzenia.

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami miksujemy w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodajemy pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekana gałązkę lubczyku i mieszamy.

Placuszki serowe z brukselką_03a

Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta.

Placuszki serowe z brukselką_02a

Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Tanio, szybko, smacznie!

Placuszki serowe z brukselką_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>