Makaron zapiekany z warzywami i salami

Wszyscy znudzeni podawaniem makaronu, np. z pesto, co zapewne jest najprostszą metodą zaspokojenia głodu jaką zna współczesny Polak, powinni skorzystać z poniższego przepisu.

Wystarczy trochę produktów, które znajdziemy w lodówce, np. kawałek salami, nieco mrożonki, która została na dnie zamrażarki, parę jajek, trochę sera i śmietany, aby nasz makaron nabrał smaku i urody.

Makaron zapiekany z warzywami_04a

Składniki (2 duże porcje):

  • 200 g makaronu penne
  • 100 g salami
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski (użyta Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Makaron zapiekany z warzywami_01a

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i chłodzimy w zimnej wodzie.

Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz ze zmrożoną włoszczyzną.

Makaron zapiekany z warzywami_02a

Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy całość przyprawami.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem i układamy w nim warstwami: makaron, salami z włoszczyzną, po czym zalewamy śmietaną i jajkami.

Makaron zapiekany z warzywami_03a

Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 170 stopni lub 15 minut w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem. Ser powinien się roztopić, a sos zgęstnieć.

Makaron zapiekany z warzywami_05a