Kolorowa zupa ryżowa

Jedną z odmian kukurydzy jest kukurydza cukrowa, którą zbiera się niedojrzałą, zanim obecne w niej cukry zamienią się w skrobię. Wtedy kukurydza jest najsłodsza i to właśnie ona używana jest najczęściej do produkcji konserw i mrożonek. Kiedy znudzi się nam typowa zupa jarzynowa z ryżem warto sięgnąc po jej kolorową wersję alternatywną – równie szybką w wykonaniu. Kukurydza nada zupie lekko słodki smak. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki można dodać do potrawy łyżkę pesto.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4 osoby

Kolorowa zupa ryżowa_03a

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 g mrożonego groszku z marchewką (wykorzystany Nordis groszek z marchewką)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 l bulionu
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku.

Kolorowa zupa ryżowa_01a

Ryż płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był półtwardy. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, podobnie, jak paprykę. Cebulę szklimy w głębokim garnku, na rozgrzanym oleju, dodajemy zmrożoną marchewkę z groszkiem, kukurydzę i paprykę.

Kolorowa zupa ryżowa_02a

 

Całość podsmażamy. Dolewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do zupy ryż i gotujemy jeszcze przez 5 minut na minimalnym ogniu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kolorowa zupa ryżowa_04a