Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym
Jednym z najprostszych i najbardziej znanych słodyczy na całym świecie jest karmel czyli po prostu roztopiony cukier. Co jednak sprawia,że tak prosta reakcja jak usunięcie wody z produktu nadaje mu tak niesamowity kolor i zapach. Chemicy wiedzą tylko tyle, że następują wtedy reakcje izomeryzacji i polimeryzacji, jednak nie znają dokładnych ich mechanizmów. Po co jednak wnikać w tak zaawansowane procesy chemiczne, skoro można karmel połączyć z sosem wiśniowym, aromatycznymi przyprawami, gorącymi śliwkami, delikatnymi lodami waniliowymi, ciemną czekoladą i rozkoszować się pysznym, zimowym, rozgrzewającym deserem.
Pora: deser
Rodzaj dania: słodki sos, lody
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
Sos waniliowy:
- 0,5 litra mleka 3,2 %
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
- 50 g cukru (wykorzystany cukier brązowy).
Gorące śliwki:
- 1 opakowanie mrożonych węgierek (450 g)
- sok z 1 cytryny
- 10 g cukru
- 4 goździki
- 100 ml śliwowicy.
Sos wiśniowy:
- 70 g cukru (wykorzystany cukier brązowy)
- 100 ml syropu wiśniowego
- 2 gwiazdki anyżku.
Do podania:
- lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
- starta czekolada.
Robimy sos waniliowy:
Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i odrobiną ciepłego mleka. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając i resztę cukru. Jeśli sos nie zrobił się gęsty, wtedy możemy przelać go do małego rondelka i lekko podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty. Uwaga- jeśli przesadzimy z temperaturą, to żółtka się zetną i cały sos trzeba będzie robić od nowa.
Robimy gorące śliwki:
Śliwki rozmrażamy, dolewamy soku z cytryny, dosypujemy cukru, wrzucamy goździki i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Sok, który wypłynął ze śliwek podczas duszenia odlewamy, a śliwki zalewamy śliwowicą. Przed samym podaniem podgrzewamy śliwki tak, aby były gorące.
Robimy sos wiśniowy:
Cukier karmelizujemy w rondelku o grubym dnie i mieszamy z syropem wiśniowym.
Wrzucamy anyż i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Dolewamy sok z duszonych śliwek, mieszamy i odławiamy przyprawy.
Do pucharków nalewamy sos waniliowy, dodajemy gorące śliwki, zalewamy sosem wiśniowym. Do każdego z pucharków kładziemy gałkę lodów waniliowych i posypujemy czekoladą.
komentarze 2
kuchniapszczoly
Deser wygląda znakomicie. Poza tym przyjemnie je się lody w środku zimy (nawet tak łagodnej). Pozdrawiam (:
tanioszybkosmacznie
Dziękuję. Zapewniam,że smakuje równie znakomicie jak wygląda 😉