Deser

Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym

Jednym z najprostszych i najbardziej znanych słodyczy na całym świecie jest karmel czyli po prostu roztopiony cukier. Co jednak sprawia,że tak prosta reakcja jak usunięcie wody z produktu nadaje mu tak niesamowity kolor i zapach. Chemicy wiedzą tylko tyle, że następują wtedy reakcje izomeryzacji i polimeryzacji, jednak nie znają dokładnych ich mechanizmów. Po co jednak wnikać w tak zaawansowane procesy chemiczne, skoro można karmel połączyć z sosem wiśniowym, aromatycznymi przyprawami, gorącymi śliwkami, delikatnymi lodami waniliowymi, ciemną czekoladą i rozkoszować się pysznym, zimowym, rozgrzewającym deserem.

Pora: deser
Rodzaj dania: słodki sos, lody
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby

Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym_03a

 

Składniki:

Sos waniliowy:

  • 0,5 litra mleka 3,2 %
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 50 g cukru (wykorzystany cukier brązowy).

Gorące śliwki:

  • 1 opakowanie mrożonych węgierek (450 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 10 g cukru
  • 4 goździki
  • 100 ml śliwowicy.

Sos wiśniowy:

  • 70 g cukru (wykorzystany cukier brązowy)
  • 100 ml syropu wiśniowego
  • 2 gwiazdki anyżku.

Do podania:

  • lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
  • starta czekolada.

Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym_01a

Robimy sos waniliowy:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i odrobiną ciepłego mleka. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając i resztę cukru. Jeśli sos nie zrobił się gęsty, wtedy możemy przelać go do małego rondelka i lekko podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty. Uwaga- jeśli przesadzimy z temperaturą, to żółtka się zetną i cały sos trzeba będzie robić od nowa.

Robimy gorące śliwki:

Śliwki rozmrażamy, dolewamy soku z cytryny, dosypujemy cukru, wrzucamy goździki i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Sok, który wypłynął ze śliwek podczas duszenia odlewamy, a śliwki zalewamy śliwowicą. Przed samym podaniem podgrzewamy śliwki tak, aby były gorące.

Robimy sos wiśniowy:

Cukier karmelizujemy w rondelku o grubym dnie i mieszamy z syropem wiśniowym.

Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym_02a

Wrzucamy anyż i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Dolewamy sok z duszonych śliwek, mieszamy i odławiamy przyprawy.

Do pucharków nalewamy sos waniliowy, dodajemy gorące śliwki, zalewamy sosem wiśniowym. Do każdego z pucharków kładziemy gałkę lodów waniliowych i posypujemy czekoladą.

Puchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym_05aPuchar śliwkowo-wiśniowy z lodami w sosie waniliowym_06a

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *