Gdy znudzi nam się podawanie lodów w tradycyjny sposób, czyli nałożonych do pucharków lub wafelków, warto poeksperymentować. W prosty sposób, wykorzystując dmuchany ryż i czekoladę, można osiągnąć bardzo ciekawy efekt. Z jedzeniem tego tortu trzeba się spieszyć. Potrafi bardzo szybko zniknąć z talerzyka.
Pora: deser Rodzaj dania: lody Czas przygotowania: do 20 minut Porcja: 4-8 osób
Lody wyjmujemy z zamrażarki na ok. 15 minut, aby stały się miękkie. W tym czasie kruszymy czekoladę na kostki i roztapiamy w wysokim garnuszku, w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wsypujemy ryż i mieszamy tak, aby wszystkie ziarenka były oblepione czekoladą.
Potrzebujemy miski o średnicy ok. 20 cm (może być trochę większa). Najlepiej, aby jej ścianki wznosiły się pod kątem prostym w stosunku do dna. Na spód wykładamy czekoladowy ryż i dociskamy, a następnie w podobny sposób formujemy “ściany”.
Zrobiony w ten sposób spód i brzegi tortu wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. W tym czasie mieszamy lekko rozmiękczone lody z płatkami czekoladowymi i wylewamy na częściowo zmrożony spód ryżowo-czekoladowy. Całość wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Aby wyjąć tort z miski należy włożyć miskę na chwilę do gorącej wody i za pomocą noża podważyć brzegi tortu.