Dania główne

Sos pieczarkowy i kopytka

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby jadalne w Europie. Jeszcze 100 lat temu danie z dodatkiem pieczarek uchodziło za wykwintne, a same pieczarki za towar ekskluzywny. Obecnie pieczarki uprawia się na dużą skalę. Polska należy do ich największych producentów i eksporterów na naszym kontynencie. Pieczarki same to ułatwiają. Jeżeli gleba jest odpowiednia, a warunki mikroklimatyczne optymalne, to z 1 metra kwadratowego można zebrać nawet 30 kg pieczarek.

Przepis na poniższe danie jest niesamowicie prosty. Sos składa się zaledwie z 3 składników! Najważniejsze są dobre pieczarki, które nadają mu głębokiego smaku i aromatu.

Sos pieczarkowy i kopytka

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych kopytek ziemniaczanych (ok. 5 zł)

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju (masło klarowane nie przypala się tak jak zwykłe masło)
  • pół szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
  • sól, pieprz do smaku.

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki.

DSC_3707_a
Rozgrzewamy masło na patelni, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki.

Grzyby lekko solimy i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do 2-3 litrów osolonej, wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcje i polewamy gorącym sosem.

Sos pieczarkowy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *