Pieczarki to najbardziej popularne grzyby jadalne w Europie. Jeszcze 100 lat temu danie z dodatkiem pieczarek uchodziło za wykwintne, a same pieczarki za towar ekskluzywny. Obecnie pieczarki uprawia się na dużą skalę. Polska należy do ich największych producentów i eksporterów na naszym kontynencie. Pieczarki same to ułatwiają. Jeżeli gleba jest odpowiednia, a warunki mikroklimatyczne optymalne, to z 1 metra kwadratowego można zebrać nawet 30 kg pieczarek.
Przepis na poniższe danie jest niesamowicie prosty. Sos składa się zaledwie z 3 składników! Najważniejsze są dobre pieczarki, które nadają mu głębokiego smaku i aromatu.
Składniki:
1 opakowanie mrożonych kopytek ziemniaczanych (ok. 5 zł)
Sos pieczarkowy:
300 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła klarowanego lub oleju (masło klarowane nie przypala się tak jak zwykłe masło)
pół szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
sól, pieprz do smaku.
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki.
Grzyby lekko solimy i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do 2-3 litrów osolonej, wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcje i polewamy gorącym sosem.
Jeden komentarz
Grzybek
Przepis dla facetow. Tego chyba nie mozna zepsuc.