Wyciągi z jagód znane są od dawna jako środek wspomagający leczenie nawet kilku chorób oczu. Pojawiły się wyniki badań, które wskazują że stałe jedzenie jagód może poprawiać wzrok u krótkowidzów. Poza tym jagody są po prostu pyszne i warto korzystać z ich smaku póki trwa na nie sezon. Pamiętajmy jednak, żeby przed jedzeniem sparzyć jagody.
Pora: deser, podwieczorek Rodzaj dania: lody Czas przygotowania: ok. 30 minut Czas chłodzenia: min. 2 godz Porcja: 4-6 osób.
Składniki:
Frużelina jagodowa:
1 szklanka jagód
60 g cukru
sok z połowy limonki lub cytryny.
Kruszonka cynamonowa:
50 g mąki
30 g zimnego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
20 g cukru
szczypta soli.
Oraz:
1 litr lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
Robimy frużelinę: jagody płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do rondelka. Dodajemy cukier, sok z limonki i mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu dopóki sok z jagód nie zamieni się w syrop. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Robimy kruszonkę: cynamon mieszamy w miseczce razem z mąką, cukrem i solą. Dodajemy masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki. Kruszonkę wysypujemy na umieszczony na blaszce papier do wypieków i pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygnięcia.
Lody wyciągamy ze zamrażalnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Miksujemy za pomocą miksera przez chwilę, żeby utworzyły plastyczną masę, a następnie dodajemy wystudzoną jagodową frużelinę i mieszamy łyżką.
Masę przelewamy do pojemnika, w którym wcześniej były lody i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Kiedy lody będą już zmrożone nakładamy je do pucharków lub rożków i posypujemy cynamonową kruszonką.