Lodowy tort straciatella z jagodami
Nadciągają wielkie upały! Dla tych, którzy chcą się dobrze przygotować na esktremalne temperatury doskonałym rozwiązaniem jest tort lodowy straciatella z jagodami. Na ten smakołyk trzeba trochę poczekać, ponieważ powinien się dobrze zamrozić. Ale smak wynagrodza cierpliwość. Idealny na domowe spotkanie, ale w te upały szybko zniknie nawet w mniejszym gronie osób.
Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: tort lodowy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: ok. 12 godz
Porcja: 6- 8 osób
Składniki:
Czekoladowy spód:
- 7 małych, grubych, słodkich rożków do lodów
- 70 g gorzkiej czekolady
- 100 g oleju kokosowego.
Nadzienie owocowe:
- 200 g jagód (lekko zmrożone)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g cukru.
Oraz:
- 1 litr lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
- 200 g czekoladek z nadzieniem miętowym (wcześniej zmrożone).
Czekoladę kruszymy na kawałki. Razem z olejem kokosowym przekładamy do małego rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Rożki do lodów kruszymy na drobne kawałki (np. za pomocą wałka) i mieszamy z masa czekoladową. Masą wylepiamy spód posmarowanej olejem tortownicy o średnicy 20 cm.
Lody wyciągamy z zamrażalnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Miksujemy za pomocą miksera przez chwilę, żeby utworzyły plastyczną masę, a następnie dodajemy pokrojone (wcześniej zmrożone) czekoladki z miętowym nadzieniem. Całość mieszamy i wykładamy na czekoladowy spód. Wkładamy na ok. 1 godzinę do zamrażarki.
Oczyszczone, umyte i lekko zmrożone jagody blendujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wykładamy na tort i wkładamy do zamrażarki na całą noc.
Tort wyjmujemy z zamrażarki na ok. 8 minut przed pokrojeniem, aby zrobił się lekko miękki i dał się łatwiej kroić, obkrajamy brzegi obręczy tortownicy.
Jeden komentarz
gin
Mmm, aż ślinka cieknie 🙂