Powoli wieczory stają się chłodniejsze, ale wciąż jest bardzo ciepło. Można dzięki temu sięgnąć po innego rodzaju dania, np. takie, które dostarczają nam już więcej energii, niż w okresie największych upałów. W dalszym ciągu warto schładzać deser dodając do połączeniu owoców i ciasta gałki lodów.
Pora: podwieczorek Rodzajdania: deser Czasprzygotowania: ok. 25 minut Porcja: 4-6 osób
Za pomocą miksera mieszamy jajko, mleko, mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (możemy dodać więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt rzadkie).
Morele myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Połówki owoców zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim i rozgrzanym oleju. Żeby nie wykorzystywać zbyt wiele oleju można smażyć w niewielkim rondelku. Morele odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Deser podajemy posypany cukrem pudrem – koniecznie z dodatkiem gałki lodów.