Kalafiorowa zapiekanka serowa to dobry pomysł na przekąskę lub lekki obiad. Przepis jest bardzo uniwersalny, ponieważ zapiekankę można podawać na ciepło lub zimno. Może też być dodatkiem do mięs. Smak zapiekanki wyznacza w głównej mierze dodatek sera, np. pleśniowej gorgonzoli, której ostry smak dobrze kontrastuje z kalafiorem.
Pora: obiad, kolacja, dodatek Rodzajdania: zapiekanka Czasprzygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonego 450g (wykorzystane Nordis kalafior)
1 łyżka oleju lub masła
2 łyżki bułki tartej
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany
100 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
2 łyżki mąki
150 g żółtego sera
sól, pieprz do smaku.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki (lub wrzucamy do garnka zmrożony) i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Duże naczynie żaroodporne lub formę na tartę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niego różyczki kalafiora.
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną, startą gorgonzolą i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą serowo-żółtkową.
Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie posypujemy startym na tarce żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.