Deser

Lodowy tort brownie

Jeśli posiadamy odrobinę cierpliwości i jednocześnie mamy ochotę na trochę kulinarnej zabawy, możemy zrobić tort, który przyniesie nam w ciepłe dni sporo ochłody. Jest to tort lodowy, który przygotujemy z półproduktów i dzięki temu czas jego przygotowania będzie krótki. Znacznie krótszy w porównaniu do czasu jego mrożenia. Jednak ciekawa i trójwarstwowa struktura tortu powinna nam wynagrodzić długie oczekiwanie.

Pamiętajmy, że jeśli chociaż częściowo rozmrażamy gałki lodowe, to tort z nich utworzony należy zjeść do 48 godzin od ponownego zamrożenia.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość: ok. 8 porcji

Lodowy tort brownie_08a

Składniki:

  • 500 g gotowego ciasta brownie
  • 3 litry lodów o dowolnych smakach (wykorzystana Cadenza o smakach śmietankowym, czekoladowym, orzechowym)
  • kakao.

Ciasto brownie mielimy drobno w blenderze kielichowym i wyklejamy dno oraz ścianki miski.

Deser lodowy

Dodajemy 8 gałek lodów, rozprowadzamy za pomocą łopatki równomiernie po całej misce i przykrywamy przezroczystą folią.

Lodowy tort brownie_02a

Nakładamy do środka (na folię) mniejszą miskę tak aby odcisnęła w środku wgłębienie i umieszczamy w zamrażalniku na 2 godziny.

Deser lodowy

Wyjmujemy, wyciągamy miskę,ściągamy folię i dajemy drugą warstwę lodów.

Deser lodowy

Podobnie jak za poprzednim razem przykrywamy folią, wkładamy do środka mniejszą miskę i całość wkładamy znowu do zamrażalnika na 2 godziny. Ponownie wyjmujemy całość, wyciągamy miskę,ściągamy folię i dajemy trzecią warstwę lodów.

Deser lodowy

Wyrównujemy łopatką powierzchnię, posypujemy zmielonym brownie i uklepujemy tworząc jednolitą powierzchnię.

Deser lodowy

Ostatni raz wsadzamy całość do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu lekko podważamy brzegi ścianek tortu, odwracamy miskę do góry dnem i delikatnie wyjmujemy lodowy tort prosto na talerz. Oprószamy kakao, kroimy i podajemy od razu.

Deser lodowy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *