Kalafior w sosie serowo-orzechowym

Sos serowo-orzechowy to odmiana sosu serowego, która świetnie pasuje zarówno do warzyw, jak i do mięs. W tym przepisie występuje z kalafiorem – chyba jedynym warzywem zapisanym w annałach matematyki. Kalafior jest bowiem naturalnym potwierdzeniem teorii fraktali: każda różyczka kalafiora wygląda podobnie jak cały kalafior, a kształt różyczki powtarzają jej elementy składowe – i tak w nieskończoność.

Pora: obiad
Rodzaj dania: przystawka, dodatek, sałatka
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 osoby

Kalafior w sosie serowo-orzechowym_04a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystane Nordis kalafior)
  • ćwiartka główki kapusty
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa z pełnego przemiału)
  • 500 ml mleka
  • 80 g startego sera cheddar
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Kalafior w sosie serowo-orzechowym_01a

Zmrożonego kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Kapustę grubo szatkujemy i również gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i układamy w salaterce.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką, co pozwoli zapobiec tworzeniu się grudek w sosie. Dokładamy orzechy, ser i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

Kalafior w sosie serowo-orzechowym_02a

Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem polewamy warzywa i od razu podajemy.

Kalafior w sosie serowo-orzechowym_03a