Rolada lodowa to ciekawa propozycja na karnawałowe party. Czasem w kuchni liczy się pomysł. W tym wypadku polega na skontrastowaniu smaku precelków z przesłodką masą krówkową, na tle śmietankowo-czekoladowej nuty. Pamiętajmy, że deser nadaje się do spożycia maksymalnie 2 doby od przygotowania.
Pora: deser Rodzaj dania: lody Czas przygotowania: ok. 15 minut Czas mrożenia: min. 2 godziny (najlepiej wstawic do lodówki w nocy)
Składniki:
1 litr dowolnych lodów (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa i czekoladowa)
1 opakowanie precelków
1 puszka masy krówkowej.
Wyjmujemy lody z zamrażalnika i zostawiamy na ok. 5 -7 minut aby stały się miękkie. Po tym czasie przekładamy je do miski i rozkręcamy mikserem na gładką, dającą się formować masę. Do keksówki lub do czystego pudełka po lodach przekładamy połowę porcji lodów. Polewamy podgrzaną wcześniej w kąpieli wodnej masą krówkową i posypujemy lekko pokruszonymi precelkami.
Wlewamy druga porcję lodów, wygładzamy powierzchnię, wsypujemy drugą porcję pokruszonych precelków i polewamy masą krówkową.
Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjmujemy z formy i kroimy na plastry.