Soczewica stanowi dobre źródło białka w diecie roślinnej. Jest dobrą alternatywą mięsa. Jednak należy łączyć ją z innymi produktami roślinnymi, gdyż nie zawiera wszystkich egzogennych aminokwasów. Posiada pokaźną dawkę kwasu foliowego oraz potasu, dzięki temu zapobiega anemii oraz chorobom o podłożu kardiologicznym. Jest źródłem błonnika, dlatego zalecana jest na diecie redukcyjnej oraz dla osób, które mają zaburzony poziom lipidów oraz glukozy we krwi. Nie jest zalecana wszystkim, gdyż nawet po moczeniu i wielokrotnym płukaniu, może powodować problemy jelitowe. Jednak jeśli nie występują żadne dolegliwości, z uwagi na jej prozdrowotne właściwości zaleca się włączyć ją do swojej diety. Soczewica w połączeniu z pełnoziarnistą mąka orkiszową oraz twarogiem stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek.
Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok 30 min.
Czas gotowania: ok 10 min.
Porcja: 4-5 osoby
Składniki:
400 g. twarogu chudego
150 g. ugotowanej czerwonej soczewicy
150 g. mąki orkiszowej
1 jajko
przyprawy: sól pieprz, papryka słodka, oregano
Twaróg wymieszać z soczewicą, wbić jajko, wsypać mąkę oraz przyprawić. Na podsypanym mąką blacie rozdzielić ciasto na kilka części. Każdą część wałkować i delikatnie spłaszczyć i kroić ciasto pod ukosem. Kopytka wrzucać do gotującej lekko osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch wody, wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Propozycja podania: Kopytka z sosem na bazie grzybów leśnych ze śmietanką kokosową.