Makaron razowy z chorizo i fetą

Chyba już wszyscy wiedzą, że wiele warzyw sprowadzono do Polski z Włoch w czasach, kiedy na dworze Polski zasiadała Bona Sforza. Stąd wzięło się określenie „włoszczyzna”. Ale już znacznie mniej osób wie, że makaron razowy ma o wiele więcej błonnika, niż zwykły. Dzięki temu daje uczucie sytości na dłużej. Szczególnie kiedy jest ugotowany al’dente, jak w poniższym przepisie.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby

Makaron razowy z chorizo i fetą_03a

Składniki:

  • 200 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystano Nordis włoszczyzna krojona w paski)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g boczku
  • 200 g chorizo
  • 400 g makaronu razowego (wykorzystano penne)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g fety
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże gałązki bazylii.

Makaron razowy z chorizo i fetą_01a

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Boczek kroimy w paski. Z chorizo zdejmujemy skórę, kroimy na plastry i podsmażamy wraz z boczkiem na patelni bez tłuszczu (chorizo i boczek są wystarczająco tłuste). Mięso zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu wykładamy zmrożoną włoszczyznę i posiekany czosnek. Podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i dodajemy przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki.

Makaron razowy z chorizo i fetą_02a

Mieszamy, doprowadzamy sos do wrzenia i dokładamy chorizo z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na głęboki talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy rozdrobnioną w palcach fetą oraz posiekanymi listkami bazylii.

Makaron razowy z chorizo i fetą_04a