Obiad,  Zupy

Zupa z grzybami, marchewką i kaszą jęczmienną

Czasem warto ugotować coś, co będzie proste w wykonaniu jednak swoim nietypowym zapachem zachęcą do jedzenia. Ot taka choćby zwykła zupa z kaszą nabiera nowego znaczenia dzięki aromatowi grzybów i kminu rzymskiego. Kumin, bo tak nazywany jest inaczej kmin, jest nie tylko aromatyczną przyprawą ale może być również lekarstwem. Reguluje on trawienie i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i immunologicznego.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 40 minut (bez moczenia grzybów)
Porcja: 4 osoby

Zupa z kaszą jęczmienną, marchewką i grzybami_02a

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 łyżka smalcu
  • pół średniej cebuli
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 l bulionu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej grubej
  • 1 średni ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku.

Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i moczymy minimum 30 minut. Gotujemy w tej samej wodzie przez ok. 15 minut.

W tym samym czasie w garnku rozgrzewamy smalec i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy zmrożoną marchewkę, kmin rzymski i chwilę podsmażamy. Wlewamy grzyby wraz z wodą, w której się gotowały oraz bulion. Wsypujemy majeranek. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy ok. 15 minut tak, aby ziemniaki były miękkie. Do zupy wsypujemy kaszę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z kaszą jęczmienną, marchewką i grzybami_01a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *