Czasem warto ugotować coś, co będzie proste w wykonaniu jednak swoim nietypowym zapachem zachęcą do jedzenia. Ot taka choćby zwykła zupa z kaszą nabiera nowego znaczenia dzięki aromatowi grzybów i kminu rzymskiego. Kumin, bo tak nazywany jest inaczej kmin, jest nie tylko aromatyczną przyprawą ale może być również lekarstwem. Reguluje on trawienie i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i immunologicznego.
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 40 minut (bez moczenia grzybów) Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 szklanka suszonych grzybów
1 łyżka smalcu
pół średniej cebuli
150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 l bulionu
2 średnie ziemniaki
1 łyżeczka majeranku
ok. 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej grubej
1 średni ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku.
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i moczymy minimum 30 minut. Gotujemy w tej samej wodzie przez ok. 15 minut.
W tym samym czasie w garnku rozgrzewamy smalec i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy zmrożoną marchewkę, kmin rzymski i chwilę podsmażamy. Wlewamy grzyby wraz z wodą, w której się gotowały oraz bulion. Wsypujemy majeranek. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy ok. 15 minut tak, aby ziemniaki były miękkie. Do zupy wsypujemy kaszę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.