Zupa z czerwoną soczewicą, marchewką i papryką
Pomimo, że to tylko zupa, to jest ona tak bardzo sycącą, że duży talerz może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Właściwość tą posiada dzięki soczewicy, w której zawartość białka jest bardzo duża – w 100 g soczewicy znajduje się go aż 25 g. Dodatkowo zawiera ona też dużą ilość błonnika, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości na bardzo długo. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kanady, którzy wykazali, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie zaspokajają głód. Przekonują, że jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej, co zmniejsza chęć na dojadanie między posiłkami czy słodkie przekąski. Dzięki tej cesze soczewica i dania z niej zrobione świetnie nadają się dla osób, które zaczęły się odchudzać.
Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas namaczania: ok. 30 minut
Czas przygotowania: 35 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (do smażenia)
- 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 1 żółta papryka
- 1,5 l bulionu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz do smaku.
Do podania:
- 100 g boczku
- pół pęczka posiekanej pietruszki lub kolendry.
Soczewice płuczemy i zalewamy zimną wodą na ok. 30 minut.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy ok. 7 minut na małym ogniu (marchewka powinna być miękka ale warzywa nie powinny się przypalić). Dodajemy paprykę i przyprawy: kmin rzymski i kolendrę. Smażymy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z obu stron na rumiano.
Do gotującej się zupy dodajemy soczewicę i gotujemy maksymalnie 10 minut (należy pamiętać, że po 15 minutach gotowania soczewica czerwona całkowicie się rozpada). Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, dekorujemy boczkiem i natką pietruszki.