Dania główne,  Obiad,  Zupy

Zupa meksykańska z nachosami

Zupa meksykańska zawiera w sobie mielone mięso, czerwoną fasolę i wiele innych warzyw. Jest bardzo sycąca i dzięki ostrym przyprawom działa rozgrzewająco, dodaje energii potrzebnej zimą. Należy jednak pamiętać, że papryczka chili jest bardzo ostra. Osoby rozpoczynające swoją przygodę z tym warzywem powinny wziąć to pod uwagę. Wystarczy 1/4 małego strączka, żeby zupa stała się średnio ostra. Podając zupę warto też zrobić nachosy z placków tortilli – przepis poniżej. I mamy już Meksyk w środku polskiej zimy, która – miejmy nadzieję – przyjdzie w 2014 r.

Zupa meksykańska_06a

Składniki (4 porcje):

  • 250 g mięsa mielonego (wykorzystane mięso wołowe)
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej zawierającej czerwoną fasolę (wykorzystane Nordis Warzywa na patelnię premium)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • mała puszka kukurydzy (jeśli nie mamy dostępu do świeżej papryczki chili, to możemy wykorzystać kukurydzę z kawałkami chili Bonduelle)
  • kawałek papryczki chili
  • 0,5 l bulionu lub gorącej wody
  • 100 g startego żółtego ser
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma do smaku.

Nachosy:

  • 2-3 placki tortilli
  • 100 ml oleju
  •  sól, pieprz, po pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki.

Zupa meksykańska_01a

Do rondla z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 10 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy mrożone warzywa, pomidory, pokrojone chili i dusimy ok. 10 minut.

Zupa meksykańska_04a

Dodajemy kukurydzę, dolewamy bulionu lub wody i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą do smaku (uwaga odnośnie kurkumy – jeśli dodamy jej za dużo zupa będzie gorzka). Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minuty i wyłączamy.

W międzyczasie przygotowujemy nachosy. Placki tortilli kroimy na 8 części (jak pizzę). Każdą z tych części kroimy jeszcze na 3 części tak, aby powstały trójkątne kształty. Do miseczki wlewamy olej i przyprawy, a następnie zanurzamy w niej każdy trójkąt z tortilli, który potem wykładamy na blachę.

Zupa meksykańska_05a

Tak przygotowane nachosy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 5 do 10 minut. Kontrolujemy twardość i kolor – nachosy powinny być twarde i mieć złocisty kolor.

Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem. Tanio, szybko, smacznie!

Zupa meksykańska_07a

 

Jeden komentarz

Skomentuj mkozlowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *