Obiad,  Zupy

Zupa krem z zielonego groszku

Zielony groszek swój smak i kolor zawdzięcza temu, że jest po prostu niedojrzały. W swojej finalnej wersji staje się żółtym i twardym nasionem grochu zwyczajnego, powszechnie znanym z tzw. grochówki. Z powodu swojej niedojrzałości groszek od dawna miał ambicje wychodzące daleko poza ściany garnka. Spełnił je przyczyniając się do wielkiego odkrycia naukowego. Gregor Mendel sformułował podstawowe prawa dziedziczenia cech w ramach badań nad krzyżowaniem grochu zwyczajnego. Jeśli ktoś, w ramach klasówki, niefortunnie potknął się na prawach dziedziczenia może się odgryźć groszkowi, i to błyskawicznie, robiąc z niego zupę krem. Zaczynamy!

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 łyżka masła klarowanego (nie przypala się tak, jak zwykłe masło)
  • 600 ml rosołu
  • 1 łyżka sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany 30%.

Cebulę i nać selera kroimy na drobne kawałki i dusimy na maśle parę minut.

DSC_0060_a
Cebulę i nać selera kroimy na drobne kawałki i dusimy na maśle parę minut.

Wlewamy 500 ml rosołu i gotujemy ok. 20 minut.

DSC_0061_a
Mrożony groszek również gotujemy 20 minut.

W tym samym czasie do pozostałych 100 ml rosołu dodajemy mrożony groszek i gotujemy również 20 minut. Groszek i ser feta dodajemy do reszty zupy i miksujemy całość blenderem. Dopiero teraz doprawiamy zupę solą i pieprzem (warto wziąć poprawkę na to, że feta jest słonym serem). Dolewamy śmietanę, dorzucamy masło i ponownie zagotowujemy.

Zupę podajemy z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *