Obiad,  Zupy

Zupa krem – marchewkowa

Kiedy na zewnątrz panują ujemne temperatury, a zima nie obdarza słoneczną pogodą, nasza skóra często staje się sucha i blada. Aby pomóc w regeneracji skóry i nadać jej piękny odcień (pomimo, że do wiosny jeszcze daleko), warto sięgać po posiłki z marchewek – głównego źródła beta-karotenu dla naszego organizmu. Neutralizuje wolne rodniki w organizmie i, co bardzo istotne, ochrania włókna kolagenowe w naszej skórze. Krótko mówiąc sprawia, że starzejemy się wolniej 🙂

Zupa-krem marchewkowa_01a

Składniki: 

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki (wykorzystane Nordis Marchew kostka, ok. 3,30 zł)
  • 1 mała cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 1 gruba gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub 1,5 łyżki zwykłego masła + 1 łyżka oleju)
  • ok. 0,5 l bulionu lub wody
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, gałka muszkatołowa do smaku.

Propozycja podania:

  • kwaśna śmietana
  • posiekana natka pietruszki.

Cebulę obieramy i siekamy, gałązkę selera oraz obranego ziemniaka kroimy w kostkę.

Na patelni o wysokich brzegach lub w rondlu rozgrzewamy masło klarowane (najlepiej, ponieważ zapewnia znacznie lepszy smak) i wrzucamy wszystkie posiekane warzywa oraz mrożoną marchewkę. Posypujemy słodką papryką, mieszamy, przykrywamy i dusimy warzywa ok. 15 minut.

Warzywa przesypujemy z patelni do garnka, dolewamy gorący bulion lub wodę, doprawiamy gałką muszkatołową i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż będą miękkie. Warzywa miksujemy w garnku lub w zbiorniku blendera na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Podajemy z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.

Uwaga! Jeśli zastosujemy wersję z 1,5 łyżki zwykłego masła, to dodanie 1 łyżki oleju jest zdecydowanie zalecane. Sprawi, że masło nie spali się tak szybko.

Zupa-krem marchewkowa_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *