Kiedy na zewnątrz panują ujemne temperatury, a zima nie obdarza słoneczną pogodą, nasza skóra często staje się sucha i blada. Aby pomóc w regeneracji skóry i nadać jej piękny odcień (pomimo, że do wiosny jeszcze daleko), warto sięgać po posiłki z marchewek – głównego źródła beta-karotenu dla naszego organizmu. Neutralizuje wolne rodniki w organizmie i, co bardzo istotne, ochrania włókna kolagenowe w naszej skórze. Krótko mówiąc sprawia, że starzejemy się wolniej 🙂
sól, pieprz, mielona słodka papryka, gałka muszkatołowa do smaku.
Propozycja podania:
kwaśna śmietana
posiekana natka pietruszki.
Cebulę obieramy i siekamy, gałązkę selera oraz obranego ziemniaka kroimy w kostkę.
Na patelni o wysokich brzegach lub w rondlu rozgrzewamy masło klarowane (najlepiej, ponieważ zapewnia znacznie lepszy smak) i wrzucamy wszystkie posiekane warzywa oraz mrożoną marchewkę. Posypujemy słodką papryką, mieszamy, przykrywamy i dusimy warzywa ok. 15 minut.
Warzywa przesypujemy z patelni do garnka, dolewamy gorący bulion lub wodę, doprawiamy gałką muszkatołową i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż będą miękkie. Warzywa miksujemy w garnku lub w zbiorniku blendera na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.
Uwaga! Jeśli zastosujemy wersję z 1,5 łyżki zwykłego masła, to dodanie 1 łyżki oleju jest zdecydowanie zalecane. Sprawi, że masło nie spali się tak szybko.