Olej z pestek dyni, który jest dodatkiem do zupy dyniowej ma ciekawe właściwości. Nie dość,że posiada bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, to także witaminy i mikroelementy. Jest on tłoczony na zimno i nie należy go ogrzewać, ponieważ nie jest odporny na działanie wysokich temperatur. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, a także.. kremów do twarzy. Wygładza on bowiem zmarszczki i działa rozjaśniająco.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 – 6 osób
Składniki:
1 średnia dynia (ok.1,5 – 2 kg razem z miąższem i pestkami)
1 duża cebula
2 cm świeżego korzenia imbiru
200 g marchewki (wykorzystano Nordis marchew kostka)
1 jabłko lub gruszka
sól do smaku.
Do podania:
oliwa lub olej z pestek dyni
podprażone pestki z dyni.
Z dyni robimy puree. Cebule i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę. Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę. Gotujemy ok 7 – 8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.
Sezon na dynię już się skończył, ale na pewno wypróbuję twój przepis bliżej października. Bardzo lubię zupy z dyni i to nie tylko dlatego, że są bardzo zdrowe bo dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Ciekawi mnie jak ona smakuje z gruszką i imbirem 🙂
Jeden komentarz
Ania
Sezon na dynię już się skończył, ale na pewno wypróbuję twój przepis bliżej października. Bardzo lubię zupy z dyni i to nie tylko dlatego, że są bardzo zdrowe bo dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Ciekawi mnie jak ona smakuje z gruszką i imbirem 🙂