Poniższa zupa jest ugotowana na tzw. kości. Dzięki temu zyskuje charakterystyczny, mięsny smak, a jednocześnie nie wymaga długiego gotowania. Do tego celu można wykorzystać zarówno kości wieprzowe, jak i wołowe. Obrane z nich mięso możemy dołożyć do zupy, co uczyni ją bardziej sycącą. Zupę można w całości oprzeć na warzywach mrożonych, co bardzo przyśpiesza jej przygotowanie.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: od 30 do 60 minut (w zależności od czasu gotowania kości) Porcja: 5-6 osób
Składniki:
kość (wykorzystana kość wycięta ze schabu)
1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonego kalafiora
3 ziemniaki
100 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
200 g mrożonego szpinaku w liściach (wykorzystany Nordis Szpinak liście)
200 ml śmietany 30%
1 liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.
Kość umyć, włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i gotować od 15 do 45 min. w zależności od miękkości mięsa.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Kiedy mięso na kości będzie miękkie dokładamy kalafior i gotujemy nadal ok. 5 minut. Dokładamy resztę warzyw i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Kość wyjmujemy z zupy, obieramy z niej mięso i dodajemy do zupy. Całość zabielamy śmietaną (śmietany 30% – nie trzeba mieszać z mąką, ani hartować, wystarczy ją po prostu wlać do zupy). Jeśli śmietana będzie słodka, to nigdy nam się nie zetnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.