Zupa gulaszowa to jedno z bardziej sycących dań. Warto o niej pomyśleć, kiedy szykujemy się na długi spacer lub aktywność fizyczną. Szybko przywraca siły i rozgrzewa organizm. Podana z kopytkami lub kluskami śląskimi jest wybornym daniem dla osób ciężko pracujących fizycznie. Szczególnie kiedy na zewnątrz panują temperatury minusowe lub bliskie zeru.
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 60 minut Porcja: 6-8 osób
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
100 g przecieru pomidorowego
1 l bulionu wołowego lub warzywnego
500 g ziemniaków
ok. 10 kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane).
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę (ok. 8×8 mm). Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku roztapiamy smalec i szklimy na nim cebulę. Dokładamy czosnek i mięso i podsmażamy. Całość oprószamy papryką i mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i przecier. Dolewamy bulion mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o tej samej wielkości co pokrojone wcześniej mięso. Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie gotujemy kopytka wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Każde z kopytek kroimy na 4 części i wrzucamy do zupy.