To zdecydowanie danie na jesień. Zupa dyniowa z kminem rzymskim jest gęsta, aromatyczna i zawiera cały bukiet jesiennych warzyw. Cudownie rozgrzewa. Wykorzystana w przepisie dynia piżmowa (masłowa) wyglądem przypomina melona lub gruszkę. Jej miąższ ma lekki zapach piżma – stąd wzięła się jej nazwa. To dynia, która bardzo spodoba się osobom, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. Jej skórka jest miękka i łatwo się obiera, a gniazdo nasienne niewielkie i łatwo daje się usunąć.
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 mała dynia masłowa
200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
1 cebula
2 białe lub żółte papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 l rosołu lub gorącej wody
1 pęczek kolendry lub pietruszki
sól, pieprz do smaku.
Dynie myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Dynie obieramy – najlepiej obieraczką do warzyw, ponieważ robi się to łatwiej niż nożem – i kroimy w grubą kostkę. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki myjemy i kroimy w kostkę.
Dynię wkładamy do dużego garnka i zalewamy niewielką ilością wody (ok. 1 szklanki), wlewamy olej i dusimy aż zmięknie. Całość studzimy i miksujemy.
W dużym garnku podsmażamy warzywa na maśle klarowanym. Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem lub gorącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu i dodajemy purée z dyni. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Zupę posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Można ją też skropić olejem z pestek dyni.