Dania główne,  Obiad

Żółte curry z rybą i fasolką szparagową

Kurkuma, zwana inaczej ostryżem, jest niezwykle uniwersalną rośliną. Używana jest jako przyprawa, przy produkcji leków i kosmetyków (np. do barwienia szminek, czy podkładów pod makijaż). W Indiach służy jako środek przyspieszający gojenie ran. Nic dziwnego – posiada silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Kurkuma nadaje charakterystyczny, żółty kolor mieszance curry, której jest składnikiem.

Żółte curry z rybą i fasolką_04a

Składniki (4 porcje):

  • 500 g filetów z dorsza, morszczuka lub mintaja (wykorzystano filet z dorsza)
  • 300 g fasolki szparagowej (wykorzystane Nordis Fasola szparagowa cięta)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 strączek chili (jeśli chcemy, aby curry było ostre)
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • sól do smaku.

Żółte curry z rybą i fasolką_01a

Cebulę, imbir, połowę strączka chili oraz czosnek obieramy i siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę wraz z posiekanym chili. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę. Podsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czosnek i imbir. Ponownie podsmażamy ok. 2 minuty.

Żółte curry z rybą i fasolką_02a

Wrzucamy fasolkę szparagową, delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie przyprawy oblepiły strączki i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut.

Filety rybne myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w paski, solimy i obsmażamy z obu stron.

Do curry dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i gotujemy ok. 15 minut.

Nakładamy na talerze lub do miseczek i przyozdabiamy pociętym w talarki strączkiem chili i listkiem pietruszki. Curry podajemy razem z ryżem.

Żółte curry z rybą i fasolką_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *