Dania główne,  Obiad,  Zapiekanki

Ziemniaki po cabańsku

Ziemniaki po cabańsku to regionalna potrawa, która pochodzi z województwa małopolskiego. To jednogarnkowe danie jest świetną alternatywą dla potraw z grilla. Niezwykle aromatyczne, soczyste warzywa i mięso sprawiają, że po pierwszym razie szybko chcemy ponownie przygotować tę potrawę. Jej przygotowanie zajmuje ok. 30 min. Po włożeniu składników do żeliwnego garnka i umieszczenia nad ogniskiem lub paleniskiem, danie robi się praktycznie samo. Wystarczy zadbać wyłącznie o to, aby żar się nie wypalił. Ziemniaki po cabańsku możemy przyrządzić także na kuchence gazowej lub elektrycznej. Wtedy problem z żarem mamy z głowy 🙂

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja: 6 osób

Ziemniaki po cabańsku_04a

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 5 większych cebul
  • 450 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew mini)
  • 3 kiełbasy
  • plastry boczku do wyłożenia dna garnka
  • 1/3 paczki smalcu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki po cabańsku_01a

Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Cebule obieramy i, tak jak kiełbasę, kroimy w plastry. Pietruszkę płuczemy i siekamy.

W żeliwnym garnku (ognisko) lub w garnku z grubym dnem (kuchenka) układamy warstwami składniki w następującej kolejności:

  • plastry boczku na dno garnka
  • ćwiartki ziemniaków
  • marchewka
  • sól i pieprz
  • cebula
  • kiełbasa
  • natka pietruszki.

Ziemniaki po cabańsku_02a

Możemy powtórzyć całą czynność jeśli garnek pomieści składniki. Na koniec układamy (koniecznie) ćwiartki ziemniaków oraz pokrojony na  kawałki smalec. Garnek przykrywamy liściem kapusty lub papierem pergaminowym i pokrywką. Brzegi papieru lub kapusty powinny znajdować się wewnątrz garnka – inaczej woda wyparuje i ziemniaki się przypalą.

Garnek wkładamy w palenisko i obkładamy żarem lub ustawiamy na kuchence na średnim ogniu na ok. 50-60 minut. Po 50 minutach sprawdzamy za pomocą widelca czy ziemniaki są miękkie. Czas przygotowania dania zależy od rodzaju ziemniaków oraz od tego czy są młode czy stare. Kiedy danie jest już gotowe wysypujemy wszystkie składniki z garnka do dużej miski i mieszamy za pomocą łopatki. Na duże talerze nakładamy porcje.

Ziemniaki po cabańsku_03a

Jeden komentarz

Skomentuj wenus-lifestyle Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *