Deser,  Dla dzieci,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja,  Zapiekanki

Zapiekany ryż z owocami

Ciepłe słonecznie promienie zainspirowały mnie do zrobienia słodkiej zapiekanki z owocami. Taka przekąska to świetny deser dla najmłodszych, ponieważ jest pełna wartości odżywczych. Przygotowanie zapiekanki zajmie tylko chwilkę, dzięki czemu można zyskać więcej czasu na spędzenie miłych chwil z dziećmi.

DSC_1955a

Składniki:

  • 1 opakowanie ryżu z owocami (korzystam tutaj z dość wyjątkowego na polskim rynku produktu, jakim jest Nordis Kids – ok. 5,50 zł).

Masa jajeczna: 

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, wsypujemy zamrożony ryż z owocami (ryż, jabłka, brzoskwinie, rodzynki) i dolewamy ok. 3 łyżki wody. Dusimy zawartość torebki na patelni bez przykrycia ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli nie mamy dostępu do produktu Nordis Kids wtedy możemy sami ugotować torebkę ryżu dodając do niego pod koniec gotowania garść rodzynek, krojonych jabłek i brzoskwiń. Oczywiście omijamy wtedy etap duszenia na patelni.

 

Ryż z owocami przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego.
Ryż z owocami przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. W garnku podgrzewamy śmietankę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Po podgrzaniu dodajemy ją do masy jajecznej i mieszamy całość przez chwilę mikserem. Masę przelewamy do garnka, w którym podgrzewaliśmy śmietankę i zagotowujemy cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Jeśli deser ma być tylko dla dorosłych możemy dodać łyżkę rumu lub wiśniówki.

Wylewamy masę na ułożony wcześniej w naczyniu żaroodpornym ryż z owocami.
Wylewamy masę na ryż z owocami.

Zapiekankę wstawiamy na ok. 10 minut do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, tuż pod górną grzałkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *