Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Sycą i rozgrzewają.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: zapiekanka Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas pieczenia: 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
500 g ziemniaków
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
150 g boczku gotowanego
40 g masła klarowanego
400 ml śmietanki 30%
250 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
60 g sera żółtego (cheddar lub mozarella)
duża garść pomidorków koktajlowych
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym w dużej, głębokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, dodajemy do boczku i szklimy. Dokładamy ziemniaki, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy i przez chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni C (160 stopni C termoobieg).