Dania główne,  Obiad,  Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Sycą i rozgrzewają.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Porcja: 4 osoby

Szybka zapiekanka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku gotowanego
  • 40 g masła klarowanego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
  • 60 g sera żółtego (cheddar lub mozarella)
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku.

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym w dużej, głębokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, dodajemy do boczku i szklimy. Dokładamy ziemniaki, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy i przez chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Szybka zapiekanka

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze.

Szybka zapiekanka

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni C (160 stopni C termoobieg).

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *