Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynka parmeńską
5 stycznia, 2015
Niniejszy przepis wymaga niewiele pracy, a także ma tę zaletę, że sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Ponadto, daje dużo przestrzeni do eksperymentowania z mrożonymi dodatkami. W tym wypadku zastosowane zostały brokuły, ale można śmiało wypróbować inne mrożone warzywa, zależnie od preferencji smakowych, czy zawartości zamrażarki.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: zapiekanka Czas przygotowania: ok. 25 minut Czas pieczenia: 45 minut Porcja: 4 osóby
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
250 ml śmietany 30%
100 g szynki parmeńskiej
100 g żółtego sera
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plastry. Na głębokiej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy śmietaną. Wkładamy plastry ziemniaków, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż śmietana się zagęści.
Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody na na ok. 5 minut i odcedzamy.
Do wysmarowanej masłem lub olejem formy do zapiekania przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Do zapiekanki wkładamy różyczki brokuła, porwane w palcach na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, całość posypujemy startym serem.