Zabajone lub zabaglione to włoski deser, który najprawdopodobniej pochodzi z rejonu Dalmacji, czyli dzisiejszej Chorwacji. Tradycyjna wersja Zabajone zawiera słodkie, włoskie wino Marsala. Poniższy przepis jest bezalkoholowy – wino zastępuje w nim sok jabłkowy. Dzięki zawartości cytryny, lodów i małej ilości cukru deser jest lekki i orzeźwiający.
Zasadniczo polecam przygotowanie przepisu dla czterech osób. Można oczywiście przygotować Zabajone dla dwóch osób. Jednak przy mniejszej ilości składników trzeba uważać, aby piana nie rozgrzała się za bardzo i nie stężała.
150 ml soku jabłkowego lub winogronowego (zamiast soku można też zastosować białe wino).
Żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sok mieszamy w metalowej misce lub rondelku, a następnie wstawiamy do kąpieli wodnej (czyli do większego garnka z gotującą się na małym ogniu wodą) i ubijamy mikserem, aż powstanie puszysty krem (ok. 10 minut).
Wyjmujemy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy jeszcze 2 minuty. Napełniamy kremem 4 szerokie czarki deserowe i zatapiamy w nich po gałce lodów waniliowych. Możemy ozdobić listkami mięty. Smacznego!