Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad

Wieprzowina ze szpinakiem i mango

Czy wiecie, że wieprzowina po chińsku jest jednym z najczęściej wyszukiwanych dań w polskim Internecie? Danie zawdzięcza popularność setkom punktów z jedzeniem orientalnym, które można dziś spotkać niemal w każdym zakątku kraju. Ponadto, nie licząc czasu marynowania mięsa, jest to smaczny i sycący posiłek do przyrządzenia w zaledwie 20 minut.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie orientalne
Czas marynowania: 1 godzina
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 osoby

Wieprzowina z mango_02a

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 200 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis szpinak)
  • 1 owoc mango
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3  łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • parę listków bazylii.

Oleje mieszamy z sosem sojowym i ostrygowym. Mięso kroimy w cienkie paski i dodajemy do marynaty. Marynujemy minimum ok. 1 godziny w lodówce.

Szpinak rozmrażamy, mango obieramy i kroimy w romby. Mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię i podsmażamy kawałki mięsa. Dodajemy mango, szpinak i mieszamy. Doprawiamy sosem słodko-kwaśnym.

Posypujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.

Wieprzowina z mango_01a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *