Orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego – razem z marynatą – można zrobić zaledwie w 30 minut! Sekretem tak szybkiego przyrządzania tej potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa, które należy wcześniej zamrozić. Wieprzowina pokrojona w ten sposób bardzo szybko przejdzie orientalnymi smakami i aromatami oraz wchłonie większość zalewy, w której będzie zanurzona.
Oczywiście mrożone mięso jest twarde i do krojenia trzeba użyć bardzo ostrego noża lub krajalnicy. Potem wystarczy wrzucić je na patelnię i szybko usmażyć na dużym ogniu wraz z warzywami.
Wieprzowinę możemy podawać z ryżem, chińskim makaronem ryżowym, bądź sojowym.
Składniki:
500 g wieprzowiny
1 małą cebula oraz (jeśli lubimy) 1 ząbek czosnku.
Marynata:
1/4 szklanki sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałki. Mięso powinno być wcześniej zmrożone, aby dało się łatwo pociąć.
Cebulę oraz czosnek kroimy na drobne kawałki (czosnek możemy przecisnąć przez praskę) i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Dodajemy pokrojone w kawałki mięso i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Rozgrzewamy olej na patelnii i wykładamy na nią wyjęte z marynaty mięso; uwaga – będzie pryskać. Po podsmażeniu mięsa (ok. 1 minuta na dużym ogniu), wlewamy resztę marynaty, wrzucamy zmrożone warzywa i podsmażamy bez pokrywki przez ok. 3-5 min. Warzywa powinny być kruche.
Jednocześnie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej smakuje, jeśli jest zrobiony al dente.
Jeden komentarz
Malwinka
Pyszne danie!