Kończy się już sezon na ten najbardziej charakterystyczny kulinarny symbol lata. Truskawka najlepiej smakuje nam prosto z krzaczka, ale można ją też przetwarzać na najróżniejsze sposoby. Świetnie smakuje jako główny składnik słodkiej zapiekanki, którą najlepiej podawać z lodami waniliowymi, śmietankowymi lub śmietaną.
Pora: deser, podwieczorek Rodzaj dania: słodka zapiekanka Czas przygotowania: ok. 20 minut Porcja: 4 osób
Składniki:
800 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 limonka
2 łyżki masła
ok. 50 g ciasteczek owsianych
lody waniliowe (Nordis Cadenza waniliowa, śmietankowa lub bita śmietana).
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na cząstki. Wrzucamy do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Drugą połówkę owocu myjemy, sparzamy, ścieramy skórkę i posypujemy nią truskawki. Wsypujemy też cukier puder i mieszamy.
Truskawki przekładamy do małych foremek do zapiekania, lub jednej dużej formy. Pokruszonymi ciasteczkami owsianymi posypujemy owoce. Na każdej porcji układamy kawałek zimnego masła w płatkach i zapiekamy w rozgrzanym do 225 stopni piekarniku (200 termoobieg) przez ok. 8 minut. Po wyjęciu podajemy od razu. Na każdą porcję nakładamy gałkę lodów lub porcję bitej śmietany.