Ciasta i ciastka,  Deser

Truskawki zapiekane z ciasteczkami owsianymi

Kończy się już sezon na ten najbardziej charakterystyczny kulinarny symbol lata. Truskawka najlepiej smakuje nam prosto z krzaczka, ale można ją też przetwarzać na najróżniejsze sposoby. Świetnie smakuje jako główny składnik słodkiej zapiekanki, którą najlepiej podawać z lodami waniliowymi, śmietankowymi lub śmietaną.

Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: słodka zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 osób

Truskawki zapiekane z ciasteczkami owsianymi_04a

Składniki:

  • 800 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 limonka
  • 2 łyżki masła
  • ok. 50 g ciasteczek owsianych
  • lody waniliowe (Nordis Cadenza waniliowa, śmietankowa lub bita śmietana).

Truskawki zapiekane z ciasteczkami owsianymi_02a

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na cząstki. Wrzucamy do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Drugą połówkę owocu myjemy, sparzamy, ścieramy skórkę i posypujemy nią truskawki. Wsypujemy też cukier puder i mieszamy.

Truskawki przekładamy do małych foremek do zapiekania, lub jednej dużej formy. Pokruszonymi ciasteczkami owsianymi posypujemy owoce. Na każdej porcji układamy kawałek zimnego masła w płatkach i zapiekamy w rozgrzanym do 225 stopni piekarniku (200 termoobieg) przez ok. 8 minut. Po wyjęciu podajemy od razu. Na każdą porcję nakładamy gałkę lodów lub porcję bitej śmietany.

Truskawki zapiekane z ciasteczkami owsianymi_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *