Tort lodowy z kruszonką marcepanową
Poniższy lodowy deser zawiera w sobie właśnie taką kruszonkę. Świetnie smakuje nie tylko podczas upałów.
Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: lody
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia tortu: min. 4 godz
Porcja: 6-8 osób
Składniki:
Nadzienie owocowe:
- 300 g truskawek
- 100 g cukru
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka marcepanowa:
- 100 g mąki
- 60 g zimnego masła
- 50 g marcepanu (w formie chlebka/batonu/kartofelków)
- 40 g cukru
Oraz:
- 1 litr lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
Robimy nadzienie owocowe:
Truskawki myjemy, kroimy w cząstki i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Zasypujemy cukrem, polewamy sokiem z cytryny lub limonki i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zlewamy z naczynia sok, który wyciekł z owoców do garnuszka i zagotowujemy. Wlewamy łyżczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w 2 łyżkach wody, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy truskawki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Robimy kruszonkę:
Marcepan ścieramy na tarce na średnich oczkach i mieszamy w miseczce razem z mąką i cukrem. Dodajemy masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki. Kruszonkę wysypujemy na dużą blachę na papier do pieczenia i pieczemy (razem z owocami 25 minut) na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygnięcia.
Lody wyciągamy ze zamrażalnika i zostawiamy na ok. 10 minut aby zmiękły. Miksujemy za pomocą miksera przez chwilę aby utworzyły plastyczną masę. Na okrągłą blachę tortową o średnicy ok. 20 cm wykładamy masę, polewamy sosem owocowym i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Jeśli tort będzie w zamrażalce dłużej, wtedy przed pokrojeniem należy go wyjąć na ok. 8 minut aby zrobił się miękki. Przed wyjęciem z tortownicy należy obkroić brzegi obręczy lub (jeśli używamy całej blaszki lub miski) zanurzamy ją na chwile w misce z ciepłą wodą. Oczywiście robimy to ostrożnie tak, aby woda nie dostałą się do środka.