Tarta z twarogu, jajek i marchewki, to sycąca propozycja dla jaroszy lub tych, którym chwilowo przejadło się już mięso. Intensywny kolor marchewki choć trochę rozświetli szare dni. A zawarty w niej beta karoten wpłynie pozytywnie na naszą odporność.
Pora: kolacja Rodzaj dania: tarta Czas chłodzenia: 30 minut Czas przygotowania: ok.15 minut Czas pieczenia: 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
160 g zimnego masła
1 jajko
1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
tłuszcz do formy (wykorzystane masło klarowane)
sól do smaku.
Nadzienie:
200 g twarogu
4 jajka
100 ml śmietany kwaśnej
100 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%)
400 g marchwi
sól, pieprz do smaku.
Robimy ciasto:
Masło kroimy w kostkę i mieszamy w misce mąką z solą za pomocą miksera. Kiedy powstaną okruchy dodajemy jajko i śmietanę. Miksujemy aż ciasto zacznie się zbijać w jedną całość. Wyjmujemy ciasto z miksera i zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut (jeśli włożymy je na dłużej, to ciasto będzie twarde i ciężko je będzie rozwałkować.
W międzyczasie wrzucamy zmrożoną marchewkę do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty. Osączamy dobrze na sicie.
Robimy nadzienie:
Twaróg mielimy tak, aby nie było grudek. Mieszamy za pomocą miksera ze śmietanami i jajkami na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy, a następnie przekładamy (na wałku) do natłuszczonej tortownicy i wyklejamy razem z brzegiem. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy wymieszaną z marchewką masę twarogową.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wierzch tortownicy przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.