Ciasta i ciastka,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Tarta z twarogiem i marchewką

Tarta z twarogu, jajek i marchewki, to sycąca propozycja dla jaroszy lub tych, którym chwilowo przejadło się już mięso. Intensywny kolor marchewki choć trochę rozświetli szare dni. A zawarty w niej beta karoten wpłynie pozytywnie na naszą odporność.

Pora: kolacja
Rodzaj dania: tarta
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas przygotowania: ok.15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Porcja: 4 osoby

Tarta z serem i marchewką_02a

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do formy (wykorzystane masło klarowane)
  • sól do smaku.

Nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 100 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%)
  • 400 g marchwi
  • sól, pieprz do smaku.

Robimy ciasto:

Masło kroimy w kostkę i mieszamy w misce mąką z solą za pomocą miksera. Kiedy powstaną okruchy dodajemy jajko i śmietanę. Miksujemy aż ciasto zacznie się zbijać w jedną całość. Wyjmujemy ciasto z miksera i zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut (jeśli włożymy je na dłużej, to ciasto będzie twarde i ciężko je będzie rozwałkować.

W międzyczasie wrzucamy zmrożoną marchewkę do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty. Osączamy dobrze na sicie.

Robimy nadzienie:

Twaróg mielimy tak, aby nie było grudek. Mieszamy za pomocą miksera ze śmietanami i jajkami na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy, a następnie przekładamy (na wałku) do natłuszczonej tortownicy i wyklejamy razem z brzegiem. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy wymieszaną z marchewką masę twarogową.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wierzch tortownicy przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *