Piernik to niezwykłe ciasto, które mocno kojarzy się z okresem świątecznym. Kiedyś był to luksusowy towar eksportowy. Ciasto przyrządzano tak, aby przetrwało długie podróże. Można go było przechowywać w zimnym i suchym miejscu do kilku miesięcy. Trwałość piernik zawdzięcza przyprawom korzennym. W przypadku tego przepisu ciasto nie będzie miało szans długo postać, ponieważ zostanie szybko zjedzone.
Pora: deser Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 15 minut Czas pieczenia: ok. 50 minut Porcja: ok.8-10 osób
Składniki:
150 g masła
200 g płynnego miodu
170 g cukru trzcinowego muscovado
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g maślanki lub kefiru
2 jajka
320 g mąki (wykorzystana mąka biała orkiszowa).
Do podania:
bita śmietana lub lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
karmel lub polewa toffi/krówkowa.
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy miód, cukier, przyprawę i mieszamy wszystko. Sodę mieszamy z 1 łyżką gorącej wody i dodajemy do mieszaniny. Rondelek zestawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Całość przelewamy do miski i ucieramy za pomocą miksera z maślanką i jajkami. Małymi ilościami dosypujemy mąkę i miksujemy na gładką masę.
Formę o wymiarach ok. 20×30 cm lub keksówkę 30×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza do suchego patyczka.
Podajemy z bitą śmietaną lub lodami, polanymi sosem.