Jedną z najzdrowszych i – w pewnym sensie – najszybszą formą przygotowania potraw jest pieczenie. W poniższym daniu najbardziej pracochłonną czynnością jest obranie ziemniaków, ponieważ brokuły można wstawić do piekarnika zmrożone. Przygotowanie dania zajmuje 10 minut. Potem czekamy tylko na upieczenie obiadu, a w tym czasie możemy robić inne rzeczy.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 45 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
450 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
8-10 małych ziemniaków lub 6 średnich
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki suszonego rozmarynu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku.
Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Czosnek obieramy i siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
Dużą blaszkę wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy na niej ziemniaki, filety z kurczaka i brokuły (mogą być zmrożone). Brokuły i kurczaka posypujemy czosnkiem. Całość oprószamy rozmarynem, papryką, solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 35 minut.