Oczywiście zawsze możemy zjeść lody zaraz po ich kupieniu. Można wyjąć z szafki pucharki, otworzyć opakowanie, nałożyć kulki lodów i zjeść ze smakiem, aby poczuć przyjemne orzeźwienie. Ale prawdziwą nirwanę osiągają ci, którzy wykażą się cierpliwością i podadzą lody w jednym z najsmaczniejszych połączeń – wraz z tartą. Z racji sezonu proponujemy tartę wiśniową. Spróbujcie sami…
Pora: deser Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas chłodzenia ciasta: min. 30 minut Czas pieczenia: ok. 35 minut Porcja: ok. 8 kawałków
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
5 łyżek cukru muscovado (nadaje specyficzny smak)
50 g zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
100 g zimnego masła
2 łyżki wody
szczypta soli.
Nadzienie:
500 g wiśni (wydrylowanych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżek cukru muscovado.
Do podania:
lody śmietankowe/waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa) lub
bita śmietana.
Robimy ciasto:
W misce mieszamy mikserem mąkę, zmielone migdały, cukier i masło. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i (razem z papierem) wkładamy do okrągłej formy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć większą średnicę niż forma, aby można je było narzucić na wiśnie.
Robimy nadzienie:
Wydrylowane wiśnie wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mąkę i mieszamy.
Na środek wyłożonej ciastem formy wykładamy wiśnie. Delikatnie odklejamy ciasto z papieru do pieczenia zawijając je na owoce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 35 minut. Podajemy z gałką lodów śmietankowych/waniliowych lub bitą śmietaną.