Ciasta i ciastka,  Deser

Szybka tarta wiśniowa

Oczywiście zawsze możemy zjeść lody zaraz po ich kupieniu. Można wyjąć z szafki pucharki, otworzyć opakowanie, nałożyć kulki lodów i zjeść ze smakiem, aby poczuć przyjemne orzeźwienie. Ale prawdziwą nirwanę osiągają ci, którzy wykażą się cierpliwością i podadzą lody w jednym z najsmaczniejszych połączeń – wraz z tartą. Z racji sezonu proponujemy tartę wiśniową. Spróbujcie sami…

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: min. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 35 minut
Porcja: ok. 8 kawałków

Tarta z wiśniami

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 5 łyżek cukru muscovado (nadaje specyficzny smak)
  • 50 g zmielonych migdałów lub dowolnych orzechów
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 500 g wiśni (wydrylowanych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżek cukru muscovado.

Do podania:

  • lody śmietankowe/waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa) lub
  • bita śmietana.

Robimy ciasto:

W misce mieszamy mikserem mąkę, zmielone migdały, cukier i masło. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i (razem z papierem) wkładamy do okrągłej formy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć większą średnicę niż forma, aby można je było narzucić na wiśnie.

Deser

Robimy nadzienie:

Wydrylowane wiśnie wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mąkę i mieszamy.

Deser

Na środek wyłożonej ciastem formy wykładamy wiśnie. Delikatnie odklejamy ciasto z papieru do pieczenia zawijając je na owoce.

Deser

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 35 minut. Podajemy z gałką lodów śmietankowych/waniliowych lub bitą śmietaną.

Tarta z wiśniami_06aTarta z wiśniami_05aTarta z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *